Słodki stół na weselu Beautiful Moments

Wesele na słodko

Wesele na słodko

Porady ślubne0 komentarzy

Kiedy mówimy o weselnych słodkościach pierwsze co przychodzi nam do głowy to tort. Okrągłe, kwadratowe lub wielokątne – te ostatnie najczęściej łączone z okrągłymi – jako podstawa lub między okrągłymi piętrami. Najczęściej wysokie, kilku piętrowe dzieła o starannie dobranej dekoracji tworzące spójną całość.

Rodzaje tortów weselnych

Torty pokryte są masą śmietanową, maślaną lub cukrową.  W dekoracji takiego tortu możemy postawić na minimalistyczną lub bogatą dekorację, spójną z kolorem lub motywem przewodnim przyjęcia weselnego. Najchętniej wybierane są jednak torty klasycznie białe, delikatne, ozdobione kwiatami w stonowanych kolorach. Przy eleganckim stylu wesela idealnie sprawdzi się dekoracja srebrem lub jadalnym złotem.

Coraz chętniej wybierane są torty o zróżnicowanej teksturze. Dekoracja jadalną falbanką, spożywczym brokatem lub czekoladowym konfetti tworzy spektakularny efekt. Trendem, który dopiero do nas dociera, jest ręczne malowanie tortów. Tylko wyobraźnia i możliwości osoby malującej mogą ograniczyć. Na tortach przedstawiane są namalowane portrety pary młodej, ich historię poznania, wzory ludowe i krajobrazy.

„Naga” słodkość czyli torty weselny typu Naked

Istnieją również torty niepokryte na zewnątrz żadną masą. Mówimy wtedy o torcie w stylu Naked. W tym rodzaju tortów widoczne są na pierwszy rzut oka przełożenia oraz biszkopt. Styl naked cechuje się delikatnością i brakiem przepychu. Idealnie do takiego tortu pasować będzie minimalistyczna dekoracja kwiatowa lub owocowa. Planując wesele w stylu rustykalnym, wiejskim, czy boho znakomicie sprawdzi się ten styl tortu. Niezwykła subtelność oryginalność “nagich” tortów z pewnością pozostanie w pamięcina długo.

Liczy się smak

Nie zapominajmy jednak o smaku naszego tortu. Niezbyt smaczny tort pozostanie w naszej pamięci równie długo, jak i ten najpyszniejszy. Do tortów weselnych najczęściej wybieramy smaki lekkie, rześkie i orzeźwiające. Fantastycznie sprawdzi się cytryna, malina i porzeczka. Oczywiście można tylko przełamać smak takim dodatkiem. Hitem jest połączenie smaku białej czekolady z malinami.

Słodki stół – hit weselny ostatnich lat

Absolutnym hitem i jednocześnie atrakcją weselną, która dotarła do nas zza oceanu, jest słodki stół. Słodki stół, słodki kącik, czy bardziej światowo sweet table albo candy bar. Jakkolwiek mówiąc – chodzi po prostu o stół zastawiony słodkościami. To alternatywa dla tradycyjnych ciast. Zdecydowanie piękniejsza i nowocześniejsza forma podania słodkości. Najczęściej są to smakołyki, które można wziąć do ręki i od razu zjeść. W słodkim stole znajduje się od kilku do kilkunastu różnych smaków.

Smaki poszczególnych słodkości powinny być tak wybierane, aby jak najbardziej je zróżnicować. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Deserki w pojemniczkach o różnych smakach, kształtach, wielkościach. Muffinki z tradycyjnymi kremami maślanymi lub śmietanowymi, w wielu możliwościach kolorystycznych, ozdobione małymi czekoladkami lub owocami. Kruche babeczki wspaniale komponują się z delikatnym śmietanowym kremem o smaku karmelu. Cake popsy, czyli lizaki z ciasta i kremu, polane czekoladą w wybranym kolorze. Malutkie, wykwintne, francuskie makaroniki z nadzieniem o smaku czekolady są coraz chętniej wybieranym elementem słodkiego stołu.  Jeżeli macie wątpliwości, wasz wedding planner z pewnością doradzi właściwe rozwiązanie.

 

Estetyka słodkiego stołu

Po wyborze słodkości przychodzi czas na wybór koloru lub motywu słodkiego stołu. O wiele prościej jest, kiedy mamy wybrany motyw całego wesela. W takiej sytuacji słodki stół powinien być kontynuacją tej dekoracji i pasować do pozostałych elementów. Estetyka stołu – tutaj również, jest tak samo ważna jak smak. Dopełnieniem kompozycji są zazwyczaj kwiaty oraz świece w wysokich wazonach i szklanych tubach.

Słodki stół z motywem pozwala na zastosowanie również drobnych elementów zgodnych z tematem. Odpowiednie ustawienie słodkości, zastosowanie szkła dekoracyjnego i podestów, pozwalających uzyskać efekt głębi, stworzy niezapomniany efekt. Słodki stół powinien być przygotowany tak, aby chciało się po prostu zjeść wszystkie słodkości, a smak powinien pozostać w pamięci gości na jeszcze długi czas po weselu.

Picture of Lora Helmin

Lora Helmin

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Prześlij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Picture of Hi, jenny Loral
Hi, jenny Loral

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor dolore magna aliqua.

Recent News

Do You Need Help?

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Call For Wedding Services

(110) 123-1235

Mail Address

info@loveline.com